Tajvan: Zemlja bogate tradicionalne kulture

Tajvan: Zemlja bogate tradicionalne kulture

Pozdrav svima! Moje ime je Elizabeth i živim u zemlji gdje se staro susreće s novim, moderno s tradicionalnim. Tu iza ugla punog buke i brzine svakodnevnog života možete pronaći spokojnu uličicu s nekadašnjim načinom života. U ovoj zemlji možete pronaći neke tradicije koje odumiru.

Odumiru zahvaljujući modernizaciji i brzom životnom tempu. Odumire i vrijedno vrijeme provedeno s roditeljima te djedovima i bakama jer mladi danas napuštaju divne pašnjake na selu kako bi tražili one komadiće travnjaka u velikim gradovima. U tim gradovima oni gube doticaj s tradicijom te samim time i interes za to važno naslijeđe.

tajvan

tajvan

Kako bi sačuvala tradicionalnu kulturu i umjetnost, tajvanska je vlada 2002. godine financirala izgradnju Nacionalnog centra za tradicionalne umjetnosti (NCFTA). Smješten u okrugu Yilan, ovaj je centar popularna destinacija gradskih stanovnika za jednodnevne izlete.

tajvan

Zakon o zaštiti kulturne baštine donesen je 5. veljače 2005. godine, čime je NCFTA proglašena ovlaštenim autoritetom za tradicionalnu umjetnost i narodne običaje te povezane kulturološke artefakte. Također, NCFTA je zajedno s Nacionalnim centrom za istraživanje i očuvanje kulturne baštine radila na očuvanju tradicionalnih obrta i vještina te općenito na planiranju očuvanja, nadzoru, održavanju i primjeni nematerijalne kulturne baštine.

Odjel za kulturne poslove (CCA) osnovao je 2007. godine Ured za administraciju kulturne baštine te je dio NCFTA poslova i osoblja prebačen u ovaj novi institut. NCFTA se tako vratila svom primarnom pozivu – očuvanju, prezentaciji, edukaciji i promociji tradicionalnih umjetnosti, a njezina je pozicija označavala velik potencijal za donošenje takvih odluka vezanih uz kulturnu baštinu.

U ožujku 2008. godine, nakon mnoštva audicija, Odbor za umjetnost imenovao je sljedeće skupine kao službene izvođače i trenere: Tajvanski glazbeni institut, Operna kuća GuoGuang, Operna skupina Bangzi i Nacionalni kineski orkestar.

No, i diljem zemlje još se uvijek mogu pronaći izvođači tradicionalnih umjetnosti. Njihove se izvedbe uglavnom održavaju u hramovima, kojih u Tajvanu ima više negoli škola, i to za vrijeme festivala, rođendana božanstava te drugih sretnih prigoda.

tajvan

tajvan

Na temelju najpoznatijih lutki, onih koje izrađuje Pili, nastale su brojne TV serije. Uz to, lutke su oživjele u Nacionalnom centru za tradicionalne umjetnosti!

Ovih dana izvedbe obično uključuju i modernu glazbu te lokalni umjetnici izvode popularne hitove, počevši od onih iz prošlog stoljeća pa do pjesama s današnjih top-listi.

Izvedbe u hramovima obično traju maksimalno tjedan dana. Za vrijeme sedmog lunarnog mjeseca predstave se izvode i cijeli mjesec. Većina publike sastoji se od djedova i baka sa svojom unučadi. Tu je i mnoštvo štandova na kojima se prodaje hrana i grickalice – djedovi i bake su ipak stručnjaci kad je potrebno razmaziti djecu!

Izbor hrane na festivalima u hramovima je ogroman i vrlo raznolik te se može usporediti s onim na noćnim tržnicama, po kojima je Tajvan poznat.

 

Danas ću s vama podijeliti dva jednostavna recepta – zalogaji u kojima ćete uživati bilo kad i bilo gdje – Yilan palačinke s mladim lukom i mramorna čajna jaja.

Odgovori