Tradicionalni tajvanski recepti za proljetne dane

Tradicionalni tajvanski recepti za proljetne dane

Ova dva tajvanska recepta kineskih korijena jednako su ugodna i oku i nepcu, a savršena za proljeće. Ovdje su navedene tradicionalne recepture s kojima uvijek možete eksperimentirati te izmijeniti sastojke po želji. U kuhinji je ipak najzabavnije pustiti mašti na volju! 🙂

 YILAN PALAČINKE S MLADIM LUKOM

tajvan recept

ZA TIJESTO:

600 grama brašna

350 ML tople vode (65°C)

6 grama soli

30 grama šećera u prahu

ZA NADJEV:

500 grama mladog luka

800 grama masti (zamijenite biljnom masti za vegetarijance)

1 žlica mljevenog bijelog papra

1 žlica soli

Priprema tijesta:

Pomiješajte brašno, sol i šećer. Vodu zagrijte na 65°C te je prelijte preko brašna. Odmah dobro promiješajte kako se ne bi stvorile grudice i kako se brašno ne bi ulovilo za posudu. Mijesite rukama u posudi sve dok se tijesto ne prestane loviti za rubove. Potom mijesite još 5 minuta na dasci. Nakon što ste pokrili tijesto i pustili da odleži 30 minuta, još ga malo promijesite kako bi dobilo sjaj.

Podijelite ga na 10 dijelova. Svaki dio razvaljajte na debljinu od 2mm koja je idealna za zamatanje. Kako biste spriječili sušenje, pokrijte tijesto vlažnom krpom ili ručnikom.

Priprema nadjeva

Stavite narezani luk u veliku zdjelu. Mast zagrijte dok se ne otopi uz povremeno miješanje. Prelijte vruću mast preko mladog luka. Na taj će se način luk djelomično skuhati, ali će se spriječiti i izlaženje vode iz njega kako tijesto ne bi bilo previše mokro. Umiješajte sol i papar. Odložite sa strane.

Nanesite mladi luk na tijesto te pripazite da ostavite 2 cm mjesta od nadjeva do ruba tijesta. Zamotajte i zatvorite rubove. Oblikujte palačinku u spiralni oblik te zataknite zadnji kraj ispod spirale.

Dobro nauljite tavu i pržite palačinke sve dok ne postanu smećkaste s obje strane. Izvadite i stavite na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak masnoće.

MRAMORNA ČAJNA JAJA

tajvan recept

Sastojci:

10 jaja

2 šalice sojinog umaka

3-4 zvjezdana anisa

1 štapić cimeta

6 vrećica crnog čaja

10 kineskih gljiva

3 žlice soli

voda

Operite jaja i stavite ih u lonac.

Dodajte zvjezdani anis, cimet, kineske gljive i sol te ulijte vode dovoljno da prekrije jaja.

Kuhajte na laganoj vatri 12-15 minuta, može i duže ukoliko volite tvrđe kuhana jaja.

Izvadite jaja i ostavite da se ohlade.

Kad su jaja još lagano topla, lagano ih udarite žličicom kako bi ljuske napukle i stvorio se mramorni uzorak.

Dodajte vrećice čaja u vodu i ponovno kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.

Ostavite da se ohlade te ih ostavite u sojinom umaku preko noći u frižideru.

Ogulite ih i servirajte s kiselim krastavcima te palačinkama s mladim lukom.

Odgovori