tahini-namaz

Tahini pasta – odlična zamjena za dosadne paštete

Ako su vam klasične paštete od mesa ili povrća dosadile, onda vas nagovaramo da kod kuće probate izraditi odličnu tahini pastu, i to od samo tri namirnice:

  • sezama (200 g)
  • maslinovog ulja i
  • soli.

Domaća pasta dobra za srce i snažne kosti

Tahini pasta bogata je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, zbog čega ova domaća pasta može pomoći u zaustavljanju jedne od najčešćih bolesti današnjice – bolesti kardiovaskularnog sustava. S druge strane, tahini pasta bogata je i kalcijem, kojeg većina namirnica nema u sebi pa ga je prirodnim putem teško unijeti u organizam u dnevnim, potrebnim količinama. Kalcij, podsjetimo, gradi snažne kosti i optimizira njihovu gustoću.

No nije to sve. Tahini pasta bogata sezamom sadrži i velike količine željeza, proteina te prijeko potrebnih vlakana, koje pomažu u regulaciji probave i tjelesne.

Kako pripremiti ovu zdravu pastu?

Željenu količinu sezama istresite na vruću i suhu tavu kako biste ga lagano tostirali. Sezam neprestano miješajte kuhačom jer lako pregori, što ne želite da se dogodi jer će pasta imati gorak okus. Sezam je spreman kada dobije lijepu zlatnu boju.

Tada ga skinite s vatre te zajedno s maslinovim uljem i soli ubacite u blender. I to je to, vaša domaća tahini pasta je spremna za posluživanje!

Odgovori