Spasi zdravlje u zadnji čas uz prehranu bez glutena!

Spasi zdravlje u zadnji čas uz prehranu bez glutena!

Tek što ste krenuli s kuhanjem ručka ili čišćenjem kuće, osjetili ste nedostatak energije i gotovo svaki pokušaj bilo kakvog posla završio je odmaranjem u fotelji?

Dovoljno spavate, pijete kavu, redovito boravite u prirodi, no i dalje osjećate umor tijekom dana. Nije vam jasno što se događa, jer do prije godinu dana bili ste puni energije poput malog djeteta. Da situacija bude još gora, glavobolje i bolovi u trbuhu sve su češće prisutni pa vam dođe da se jednostavno pokrijete dekom po glavi i nestanete s ovog svijeta.

Možete za to kriviti godine, a možete i pokušati pronaći rješenje vaših problema. Kažete kako ste pokušali apsolutno sve, no nikako da dođete na zelenu granu. A jeste li isprobali i prehranu bez glutena? Ako niste, znači da još uvijek niste pokušali baš sve! No ne brinite, upravo ćete ovdje pronaći informacije od velikog značaja po vaše zdravlje. 😊

Što je taj famozni gluten?

Krenimo najprije od definicije glutena. Gluten je elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi. Da, zvuči pomalo zbunjujuće pa hajdemo pojednostaviti stvari. Gluten je protein koji se prirodno nalazi u žitaricama, poput pšenice, raža, ječma, pira pa čak i griza.

No da ne bi bilo zabune, gluten se krije i u brojnim drugim proizvodima, poput brašna od spomenutih žitarica, tjestenine, pekarskih proizvoda, kolača i slastica.

Koliko smo se samo puta u životu naslušali o štetnosti tih namirnica, ali se i dalje nekako nadamo da će s nama uvijek sve biti u redu i da se bolesti događaju uvijek nekome drugome. Sve dok nam zaista bolest ne pokuca na vrata, a i tada je pripisujemo sudbini, Bogu ili godinama.

No da se vratimo na gluten. Želite li ga izbaciti iz svoje prehrane, morat ćete se oprostiti s paštetama, salamama, hrenovkama, odnosno svom industrijski proizvedenom hranom.

I ne, ne brinite, nećete biti gladni. Postoji mnoštvo bezglutenske hrane koju ćete moći konzumirati i uživati u njoj, ali o tome nešto kasnije. 

Zašto je gluten neprijatelj našeg zdravlja?

Gluten često povezujemo s celijakijom, bolesti uzrokovane alergijom na gluten. Za osobe koje pate od celijakije, gluten je posebno štetan. Naime, kada osoba koja pati od celijakije, unese u svoj organizam gluten, njezin imunološki sustav reagira vrlo burno. Takve reakcije ostavljaju trajne, negativne posljedice na sluznicu tankog crijeva.

Što se tada događa? Oštećena sluznica ne može normalno razgraditi hranjive tvari što opet dovodi do niza poremećaja u organizmu, poput gubitka tjelesne težine, anemije, neuroloških problema, a čak i neplodnosti!

S druge strane, postoje osobe koje su također alergične na gluten, ali ne boluju od celijakije. Osjećate li se napuhnuto, umorno ili imate česte glavobolje, vjetrove ili proljev, moguće je da ste alergični na gluten. Iako takva alergija nije priznata kao poremećaj, ali se mnogim ljudima poboljšala kvaliteta života nakon što su izbacili gluten iz svoje prehrane.

Važno je znati u kojim namirnicama se gluten ne nalazi

Konačno smo došli i do bezglutenskih namirnica koje možete početi koristiti u svojoj prehrani, poput jaja, mesa, ribe, voća i povrća te orašastih plodova. Brašna bez glutena, poput kokosovog, kukuruznog, bademovog ili brašna orašastih plodova i sjemenki, također su dobrodošla.

No ni to nije sve. Prirodno kravlje ili kozje mlijeko, jogurt i sirevi ne sadrže gluten kao ni žitarice poput kukuruza, riže, prosa i heljde.

Kad malo bolje razmislimo, u većini slučajeva su bezglutenske namirnice one koje nalazimo u prirodi. To su one namirnice koje nisu prerađene, odnosno ne sadrže umjetne dodatke.

I ne, nije takva prehrana ništa novo. Sjetite se samo vaših djedova i baka. Oni su konzumirali gotovo sve namirnice iz prirode i bili puno zdraviji i sretniji. Ako nam ne vjerujete, pitajte ih sami.

Sa sve većom proizvodnjom industrijskih proizvoda, raste i sve više bolesti. Vrijeme je da se konačno okrenemo prirodi i svemu što nam daje.

Priroda nas čini zdravima i sretnijima – ona je spas u zadnji čas!

Odgovori