Trenutno pregledavate Oslabjeli mjehur – česta pojava poput alergije na pelud

Oslabjeli mjehur – česta pojava poput alergije na pelud

Urinarna inkontinencija pojam je koji uključuje nevoljno istjecanje urina. Procjenjuje se da se 1 od 3 žene suočava nekim oblikom inkontinencije.* O ovim problemima, koji itekako narušavaju zdravlje i kvalitetu života žene, ne govori se dovoljno u javnosti.

U najvećem broju slučajeva riječ je o gubitku manje količine urina, najčešće u kapima. U rijetkim, pojedinačnim slučajevima isprazni se i cijeli mjehur. Takve situacije mogu biti neugodne i narušiti samopouzdanje.

S obzirom na njihov uzrok i manifestaciju, razlikujemo dvije glavne vrste inkontinencije. Urgentna inkontinencija označava neodgodiv poriv na mokrenje koji dolazi iznenada. Stresna inkontinencija nastaje zbog povišenog tlaka u trbuhu, odnosno zbog kašljanja, kihanja, smijeha, dizanja tereta i sličnog.

inkontinencija

Inkontinencija pogađa čak 1 od 3 žene

Za vrijeme ili nakon trudnoće javlja se stresna inkontinencija, primarno zbog slabljenja mišića dna zdjelice, a nakon menopauze dolazi do urgentne inkontinencije.

Najčešće se radi o nekoliko kapi mokraće, no ponekad se isprazni i cijeli mjehur, zbog čega dolazi do izrazite nesigurnosti i socijalne izolacije.

Inkontinencija pogađa i muškarce

Procjenjuje se da čak 1 od 4 muškarca iznad 40 g. može iskusiti ovu pojavu.** Najčešći uzrok inkontinencije kod muškaraca su problemi s prostatom – upala, povećanje prostate ili kirurški zahvati na prostati.

inkontinencija

Uzroci inkontinencije

Različiti su uzroci nastanka inkontinencije, među njima se ističu menopauza, zatim oslabjeli mišići dna zdjelice, oštećenje živaca, dugotrajni zatvor stolice ili razne upale. Mokraćni mjehur i debelo crijevo pridržava gusta mreža mišića koje zovemo mišićima dna zdjelice, a koji sprečavaju nevoljno istjecanje urina iz mjehura.

Kad oslabe, čak i aktivnosti poput smijanja, kašljanja ili kihanja mogu prouzročiti nevoljno istjecanje urina. Oni mogu oslabjeti tijekom trudnoće, zbog prekomjerne težine, ali i starenjem. Ženski spolni hormoni održavaju elastičnim kružne mišiće koji zatvaraju mokraćni mjehur. Nakon menopauze, smanjenjem proizvodnje hormona, ti mišići slabe.

Uz odgovarajuću zaštitu prepustite se životu i uživajte u svakodnevnim aktivnostima neometano. TENA ulošci posebno su dizajnirani za muškarce i žene koji se suočavaju s inkontinecijom. Pružajući zaštitu od istjecanja, mirisa i vlage, omogućavaju vam nastavljanje svakodnevnih aktivnosti kako biste i dalje živjeli punim plućima.

Ponudu TENA uložaka pogledajte na Annona internet trgovini, a svoj besplatan uzorak možete naručiti putem TENA internetske stranice.

* International Consultation on Incontinence (ICI), publication 2013. Abrams et All.

**Essity Study 2013, UK, US, DE, IT, MEX, RU, self-reported methodology, data on file not published.

Odgovori