Pozdrav svima! 🙂
Moje ime je Cheryl i donosim vam recept za tradicionalno malezijsko jelo Nasi Lemak. Kako nisu svi sastojci dostupni u Hrvatskoj, naći ćete dvije varijante jela pa ih obje isprobajte ako ćete imati prilike!
NASI LEMAK NA MALEZIJSKI NAČIN
RIŽA S KOKOSOVIM MLIJEKOM KUHANA NA PARI
- 2 šalice riže
- 3 lista pandana svezanih u čvor
- 1 konzerva kokosovog mlijeka (150-180 ML)
- sol po želji
- malo vode
Baš kao kad radite običnu rižu na pari, dobro je isperite i ocijedite. Dodajte kokosovo mlijeko, prstohvat soli i vode. Dodajte listove pandana te je kuhajte 2-3 minute, potom poklopite i ostavite da stoji 20-25 minuta.
SAMBAL IKAN BILIS (SAMBAL SA SUHIM INĆUNIMA)
- polovica crvenog luka
- 1 šalica ikan bilisa (suhih inćuna)
- 1 režanj češnjaka
- 4 ljutike
- 10 suhih čilija
- 1 žličica belacana (paste od škampa)
- ¼ žličice soli
- 1 žlica šećera
- 1 žlica paste od tamarinda
- 1 šalica vode
Isperite i ocijedite suhe inćune, potom ih pržite sve dok ne postanu smeđi.
Ubacite pastu od škampi, ljutiku, češnjak i očišćene čilije u mužar te usitnite (ukoliko vam je lakše, isto se može napraviti u multipraktiku).
Nasjeckajte crveni luk na kolutiće. Pomiješajte pastu od tamarinda u vodi, procijedite sjemenke te sačuvajte sok od tamarinda.
Zagrijte ulje u tavi i dodajte smjesu iz mužara, miješajte dok ne postane aromatična. Dodajte kolutiće luka i inćune te dobro promiješajte. Dodajte sok tamarinda, sol i šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
OSTALI SASTOJCI
- 1 šalica ikan bilisa (suhih inćuna)
- 1 mali krastavac
- 2 tvrdo kuhana jaja
Isperite suhe inćune i procijedite. Pržite ih u ulju dok ne postanu smeđi. Krastavac narežite na ploške, a jaja prerežite na pola.
Rižu poslužite s prženim inćunima, sambalom sa suhim inćunima, ploškama krastavca i tvrdo kuhanim jajima.
Malezijci ne mogu prestati jesti ovo jelo. Znam da nisu svi sastojci dostupni u Hrvatskoj, no kokosovo mlijeko možete zamijeniti s običnim, listove pandana s đumbirom, inćune s bilo kojim morskim plodovima poput škampi ili lignje, a ukoliko ne možete pronaći pastu od tamarinda ili škampi, te sastojke možete izbaciti.
NASI LEMAK NA HRVATSKI NAČIN
RIŽA
- 2 šalice riže
- ¼ šalice mlijeka
- 3 – 3 i pol šalice vode
- srednje velik komad đumbira
- prstohvat soli
- 2-3 žličice djevičanskog kokosovog ulja
Isperite rižu, dodajte ostale sastojke te stavite u posudu s poklopcem za mikrovalnu pećnicu. Stavite u mikrovalnu na visoku temperaturu te kuhajte 15-20 minuta, s pauzom svakih 5 minuta kako biste promiješali rižu. U kuhanu rižu dodajte kokosovo ulje po želji.
SABAL IKAN BILIS
- 10 ljutika
- 15 suhih čilija (stavite više ukoliko želite)
- 5 režnja češnjaka
- 1 žličice šećera
- 2 žličice maslinovog ulja
- voda
- voda od tamarinda
- prženi suhi inćuni
Pecite čili papričice u pećnici 5 minuta na 180°C, potom ih sameljite u blenderu s ljutikama i češnjakom. Zagrijte maslinovo ulje na woku, dodajte smjesu i pržite sve dok se ulje ne razdvoji ili dok čili smjesa ne postane malo hrskava. Dodajte šećer te 1 šalicu vode i pustite da se kuha na laganoj vatri. Povremeno dodajte vodu sve dok ne dobijete željenu jačinu. Nakon 30-45 minuta dodajte vodu od tamarinda te kuhajte sve dok smjesa ne postane tamno crvena. Na kraju dodajte pržene suhe inćune.
Probajte i ovo:
Umjesto sambala s inćunima možete koristiti lignje ili pak škampe, koristeći isti recept. Važno je samo dodati željene morske plodove u zadnjih 10 minuta kuhanja.
Vegetarijanska opcija: narežite krumpir na ploške i pecite ih u pećnici. Dodajte u sambal na kraju kuhanja umjesto inćuna. Kako biste dobili riblju slanoću dodajte nekoliko traka morske trave.