Nasi Lemak na malezijski i hrvatski način

Nasi Lemak na malezijski i hrvatski način

Pozdrav svima! 🙂

Moje ime je Cheryl i donosim vam recept za tradicionalno malezijsko jelo Nasi Lemak. Kako nisu svi sastojci dostupni u Hrvatskoj, naći ćete dvije varijante jela pa ih obje isprobajte ako ćete imati prilike!

NASI LEMAK NA MALEZIJSKI NAČIN

RIŽA S KOKOSOVIM MLIJEKOM KUHANA NA PARI

  • 2 šalice riže
  • 3 lista pandana svezanih u čvor
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (150-180 ML)
  • sol po želji
  • malo vode

Baš kao kad radite običnu rižu na pari, dobro je isperite i ocijedite. Dodajte kokosovo mlijeko, prstohvat soli i vode. Dodajte listove pandana te je kuhajte 2-3 minute, potom poklopite i ostavite da stoji 20-25 minuta.

SAMBAL IKAN BILIS (SAMBAL SA SUHIM INĆUNIMA)

  • polovica crvenog luka
  • 1 šalica ikan bilisa (suhih inćuna)
  • 1 režanj češnjaka
  • 4 ljutike
  • 10 suhih čilija
  • 1 žličica belacana (paste od škampa)
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica paste od tamarinda
  • 1 šalica vode

Isperite i ocijedite suhe inćune, potom ih pržite sve dok ne postanu smeđi.

Ubacite pastu od škampi, ljutiku, češnjak i očišćene čilije u mužar te usitnite (ukoliko vam je lakše, isto se može napraviti u multipraktiku).

Nasjeckajte crveni luk na kolutiće. Pomiješajte pastu od tamarinda u vodi, procijedite sjemenke te sačuvajte sok od tamarinda.

Zagrijte ulje u tavi i dodajte smjesu iz mužara, miješajte dok ne postane aromatična. Dodajte kolutiće luka i inćune te dobro promiješajte. Dodajte sok tamarinda, sol i šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.

OSTALI SASTOJCI

  • 1 šalica ikan bilisa (suhih inćuna)
  • 1 mali krastavac
  • 2 tvrdo kuhana jaja

Isperite suhe inćune i procijedite. Pržite ih u ulju dok ne postanu smeđi. Krastavac narežite na ploške, a jaja prerežite na pola.

Rižu poslužite s prženim inćunima, sambalom sa suhim inćunima, ploškama krastavca i tvrdo kuhanim jajima.

Malezijci ne mogu prestati jesti ovo jelo. Znam da nisu svi sastojci dostupni u Hrvatskoj, no kokosovo mlijeko možete zamijeniti s običnim, listove pandana s đumbirom, inćune s bilo kojim morskim plodovima poput škampi ili lignje, a ukoliko ne možete pronaći pastu od tamarinda ili škampi, te sastojke možete izbaciti.

NASI LEMAK NA HRVATSKI NAČIN

RIŽA

  • 2 šalice riže
  • ¼ šalice mlijeka
  • 3 – 3 i pol šalice vode
  • srednje velik komad đumbira
  • prstohvat soli
  • 2-3 žličice djevičanskog kokosovog ulja

Isperite rižu, dodajte ostale sastojke te stavite u posudu s poklopcem za mikrovalnu pećnicu. Stavite u mikrovalnu na visoku temperaturu te kuhajte 15-20 minuta, s pauzom svakih 5 minuta kako biste promiješali rižu. U kuhanu rižu dodajte kokosovo ulje po želji.

SABAL IKAN BILIS

  • 10 ljutika
  • 15 suhih čilija (stavite više ukoliko želite)
  • 5 režnja češnjaka
  • 1 žličice šećera
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • voda
  • voda od tamarinda
  • prženi suhi inćuni

Pecite čili papričice u pećnici 5 minuta na 180°C, potom ih sameljite u blenderu s ljutikama i češnjakom. Zagrijte maslinovo ulje na woku, dodajte smjesu i pržite sve dok se ulje ne razdvoji ili dok čili smjesa ne postane malo hrskava. Dodajte šećer te 1 šalicu vode i pustite da se kuha na laganoj vatri. Povremeno dodajte vodu sve dok ne dobijete željenu jačinu. Nakon 30-45 minuta dodajte vodu od tamarinda te kuhajte sve dok smjesa ne postane tamno crvena. Na kraju dodajte pržene suhe inćune.

Probajte i ovo:

Umjesto sambala s inćunima možete koristiti lignje ili pak škampe, koristeći isti recept. Važno je samo dodati željene morske plodove u zadnjih 10 minuta kuhanja.

Vegetarijanska opcija: narežite krumpir na ploške i pecite ih u pećnici. Dodajte u sambal na kraju kuhanja umjesto inćuna. Kako biste dobili riblju slanoću dodajte nekoliko traka morske trave.

Odgovori