Malezija: Zemlja očaravajuće prirode i bogate gastronomije

Malezija: Zemlja očaravajuće prirode i bogate gastronomije

Pozdrav svima! Moje ime je Cheryl i dolazim iz Malezije, države u jugoistočnoj Aziji gdje ćete pronaći predivne otoke, plaže iz snova, različite kulture, šarmantne male gradove te prirodu koja je prepuna zanimljivog biljnog i životinjskog svijeta.

Pošto smo zemlja mnogih rasa, religija i kultura, postoji i velika raznolikost što se hrane tiče: malajska, kineska i indijska kuhinja garantiraju raj za sve gastronome. Naši su okusi intenzivni i aromatični zahvaljujući kombinacijama brojnih začina i trava koje inače rastu u jugoistočnoj Aziji.

Postoje dva dijela Malezije: zapadna (poluotočna) i istočna, a razdvojene su Južnim kineskim morem. Imamo mnoštvo predivnih otoka s bogatim koraljnim grebenima poput poznatog otoka Sipadan u Sabahu (istočna Malezija). Koraljni greben sastoji se od živih koralja koji rastu na ugašenom vulkanu te bih ga voljela posjetiti prvom prilikom.

malezija

Od ostalih znamenitosti važno je spomenuti pećine Mulu, najveće pećine na svijetu koje se nalaze i na UNESCO-vom popisu svjetske prirodne baštine, a na tom popisu nalaze se još i Nacionalni park Kinabalu, dolina Lenggong te Mallaca i George Town kao povijesni gradovi.

S obitelji živim u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije. Ikona našeg grada su tornjevi Petronas, možda najpoznatiji po tome što se tamo snimao film „Entrapment“ sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi.

kuala lumpur

Zagreb sam posjetila prije nekoliko godina zbog poslovnog tečaja. Svako sam jutro išla tramvajem i pješke od hotela do mjesta gdje su se održavala predavanja, što je vrlo neobično za nekog iz Malezije pošto većina nas koristi samo automobil kod kuće, pa je normalno da svako kućanstvo ima otprilike 2-3 vozila.

Tijekom mog dvomjesečnog tečaja nedostajalo mi je jelo nasi lemak za koje vam dajem recept i koje jedem minimalno tri puta tjedno u Maleziji. To je izvorno malezijsko jelo koje se sastoji od aromatične riže kuhane u kokosovom mlijeku i lišću pandana, a smatra se nacionalnim jelom.

Koje su glavne razlike između malezijske i hrvatske kuhinje? Malezijci vole jaku, začinjenu hranu s puno umaka. Zapadnjačka hrana, kakvu nalazimo i u Hrvatskoj, previše nam je suha i premalo ljuta. Također, draži su nam meso i morski plodovi od povrća, pa ćemo umjesto sirove salate često odabrati juhu i to u krem varijanti, nikako bistru.

Što se mliječnih proizvoda tiče, volimo sir ali ne pljesnivi ili općenito one s jakim mirisima, dok ćemo od jogurta uvijek odabrati one s okusom, a ne obične.

nasi-lemak

S druge strane, zajedničko nam je to što volimo slatko tako da ne možete pogriješiti s izborom deserta – svaki slatki kolač ili torta savršen je izbor 🙂

U doba pandemije Malezijci sva tri obroka jedu kod kuće, no u normalnim okolnostima većinu obroka jedemo vani, za razliku od Hrvata kojima je obavezan ručak s obitelji kod kuće. Kod nas su restorani otvoreni do 2 ujutro, što znači da obrok možemo jesti vani čak i iza ponoći.

Iako su i hrvatske svadbe obilne što se jela tiče, one malezijske hranu dižu na jedan sasvim novi nivo. Tu jela dolaze u 8, 10 ili 12 sljedova no nikako u 5, 7 ili 9 sljedova. Ovo proizlazi iz stare kineske tradicije koja nalaže da je brak zajednica dvoje ljudi, stoga bi i broj sljedova na večeri trebao biti paran. Jela koja najčešće nalazimo na svadbama su juha, pečeni odojak, riba, škampi, piletina, pačetina, morski krastavac s gljivama, riža, juha kao desert te jedan klasični desert.

Kao što nudi mnoštvo zanimljivih okusa u kuhinji, Malezija nudi pregršt prirodnih ljepota koje će vam oduzeti dah. Jedno od mojih najdražih mjesta je Kuala Selangor, maleno ribarsko mjesto sjeverozapadno od Kuala Lumpura. Smješteno na rijeci Selangor, poznato je po jednoj neobičnoj atrakciji.

kuala-seleangor

Naime, na ovoj rijeci možete vidjeti mnoštvo krijesnica (kelip-kelip na malajskom) koje se skupljaju na posebnoj vrsti drva mangrova pod nazivom berembang.

Kad padne mrak, krijesnice se pretvore u očaravajuće izvore svjetlosti. Stoga ne čudi da je ova dihotomija svjetlosti i mraka ujedno i glavni simbol totema krijesnica koji glasi: stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine.

krijesnice

Na prvi pogled ovaj se insekt čini sasvim običnim i nezanimljivim, no onda nas iznenadi svojim blistavim sjajem i pruža svjetiljku koja nas vodi kroz tamu. Simbolika krijesnica nas uči tome da će naši putevi biti osvijetljeni ukoliko dozvolimo ljepoti i milosti da ispune naše živote.

Postoji mnoštvo pozitivnih i motivirajućih poruka vezanih uz krijesnice koje bi ljudi trebali upamtiti i nositi zauvijek sa sobom. Nažalost, krijesnicama prijeti izumiranje zbog gubitka staništa, pesticida i umjetnih izvora svjetlosti te bi, ukoliko se nešto ne promijeni, svijet mogao ostati bez 2000 vrsta ovih očaravajućih bića.

plaza-sasaran

Krijesnice će vam uljepšati noći u ovom mjestašcu, a po danu biste svakako trebali otići do plaže Sasaran. Nalazi se na inače nevidljivom otoku koji se nalazi pod vodom, no za vrijeme oseke pred vama će se stvoriti predivna pješčana plaža koja je poznata pod nazivom „Ogledalo neba“.

Plitke vode koje okružuju ovaj tajni otok reflektiraju nebo u punom sjaju te pružaju sjajnu priliku za fotografiranje. Otok je sjajna destinacija za turiste, a njegov morski svijet također vrvi raznim biljkama i životinjama, od kojih su najpoznatije morske školjke koje su razbacane po pijesku.

Malezija je zemlja brojnih raznolikosti. Mnoštvo kultura znači bogatu kuhinju i garantira da ćete uživati u okusima. Tu možete pronaći sve od nebodera do koraljnih grebena, povijesnih gradova do kolonija krijesnica; tu su planine i tajne plaže, pećine i doline, ribarska sela i velegradovi. Što biste vi najradije posjetili? 🙂

Odgovori