Trenutno pregledavate Donosimo vam kompletan jelovnik za Badnjak s receptima za prste polizati

Donosimo vam kompletan jelovnik za Badnjak s receptima za prste polizati

Bliži se jedan od najljepših dana u godini, dan u kojem se obitelj okuplja kako bi zajedno okitila bor. Tome se sigurno jako veselite, osim što, kao i svake godine, mučite muku s izborom jela.

Što pripremiti svojim voljenima? Čime ih razveseliti i iznenaditi, pitate se?

Kako biste Badnjak dočekali s uzbuđenjem, a ne mukama oko izbora jela, pripremili smo vam kompletan jelovnik koji će oduševiti vas i cijelu vašu obitelj. 🙂

Aperitiv: Eggnog (liker od jaja)

Razveselite svoje najdraže neodoljivim likerom od jaja. Poslužite ga za vrijeme kićenja bora ili neposredno prije ručka i uživajte u njihovim oduševljenim izrazima lica. Za pripremu ovog likera, potrebni su sljedeći sastojci:

Kako pripremiti Eggnog?

U žumanjke dodajte 100 g šećera i miksajte dok smjesa ne postane svjetlija i gušća. Zagrijte mlijeko i dodajte prstohvat soli. Uz stalno miješanje, ulijte vruće mlijeko u smjesu jaja i šećera. Sve zajedno vratite na vatru i kuhajte uz neprestano miješanje kuhačom dok se smjesa ne zgusne (cca 3 minute).

Procijedite smjesu i prelijte u posudu za punč. Dok čekate da se smjesa ohladi, povremeno je promiješajte. U ohlađenu smjesu dodajte slatko vrhnje, rum i konjak. Pokrijte smjesu i ostavite je u hladnjaku preko noći. Sljedeći dan stavite kuhati na pari dva bjelanjka i ostatak šećera. Nakon dvije-tri minute primijetit ćete da je smjesa postala glatka, odnosno da se sav šećer otopio. Maknite smjesu s vatre i izmiksajte je u čvrsti snijeg, a zatim lagano umiješajte u ohlađenu smjesu od žumanjka.

Poslužite liker od jaja u čašama za punč i ukrasite ga tučenim vrhnjem i muškatnim oraščićem.

Hladno predjelo: Bakalar na bijelo

Vjerujemo da znate kako se na Badnjak tradicionalno jede riba, a omiljeni izbor mnogih je bakalar. A kako i ne bi kad je toliko ukusan. Ako do sada još uvijek niste pripremali bakalar, vrijeme je za promjene. Iznenadite sebe i svoje voljene fantastičnim hladnim predjelom – bakalarom na bijelo!

Sastojci:

Kako pripremiti bakalar na bijelo?

Batićem istucite bakalar te ga ostavite u vodi 24 sata. Kad bakalar postane savitljiv, stavite ga u hladnu posoljenu vodu i kuhajte dok ne omekša. U međuvremenu, stavite kuhati krumpir. Nakon što se ohladi, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Maknite kosti i kožu s bakalara te natrgajte meso.

Na vrućem maslinovom ulju popržite sjeckani češnjak te dodajte natrgani bakalar. Podlijte sastojke vodom u kojoj se kuhao bakalar i bijelim vinom te kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Sve sastojke prebacite u multipraktik, začinite solju i paprom, dodajte krumpir i peršin i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na maslinovom ulju prepržite kriške kruha i poslužite uz bakalar.

Uz bakalar poslužite čašu Chardonnay Fiamma San Martino vina i uživajte!

Juha od bakalara

Nakon hladnog, slijedi toplo predjelo – neodoljiva juha od bakalara! Isprobajte sljedeći recept i oduševite sva svoja osjetila.  

Sastojci:

Kako pripremiti juhu od bakalara?

Stavite bakalar u vodu i ostavite dva-tri dana, uz svakodnevno mijenjanje vode. Kad bakalar nabubri, stavite ga u kipuću vodu i kuhajte desetak minuta. Nakon što se ohladi, očistite ga od kostiju i kože. U vodi u kojoj se kuhao bakalar, skuhajte kriške očišćenog krumpira. Procijedite krumpir i stavite u posudu s komadima očišćenog bakalara.

Dio češnjaka kuhajte u mlijeku i dodajte ribi i krumpiru. Dodajte i malo mlijeka u kojem se češnjak kuhao, a potom i ostatak nasjeckanog svježeg češnjaka i peršina. Sve zajedno zalijte čašom maslinovog ulja i malo vode u kojoj se kuhao bakalar, posolite i popaprite te sve zajedno dobro protresite dok ne dobijete gustu smjesu. Nekoliko minuta kuhajte na pari istovremeno tresući zdjelu te zalijte maslinovim uljem i poslužite.

Glavno jelo: Zapečeni bakalar

Stigli smo i do glavnog jela – bakalara sa slaninom! Zvuči ukusno, zar ne? Što nam sve treba za pripremu ovog jela te kako ga pripremiti, otkrivamo u nastavku.

Sastojci:

Kako pripremiti zapečeni bakalar?

Nasjeckajte luk i popržite ga na maslacu. Operite i obrišite filete bakalara te stavite na luk. Pospite peršinom, soli, paprom i majčinom dušicom te dodajte lovorov list. U međuvremenu zakuhajte mlijeko. Škrobno brašno pomiješajte s 3 žlice vode i ulijte u kipuće mlijeko. Miješajte tako dugo dok ne nastane gusti umak.

Kada završite s umakom, prelijte ga preko ribe, pokrijte i pecite 10 minuta na 175 stupnjeva. U međuvremenu popržite slaninu dok ne postane hrskava. Pospite ribu mrvicama, stavite ploške slanine na ribu i sve zajedno pecite još 10 minuta na 220 stupnjeva.

Uz jelo poslužite Plenković zlatan plavac vino i uživajte u pripremljenoj deliciji!

Desert: Bijela cimet torta

Miris cimeta podsjeća nas na djetinjstvo, na zimske praznike, na Božić. No, cimet nas ne oduševljava samo svojim mirisom, već i okusom. Zato smo pripremili recept za bijelu cimet tortu koja će oduševiti sve, i one male i one velike.  

Sastojci za biskvit:

Sastojci za kremu:

Sastojci za kremu od cimeta:

Kako pripremiti bijelu cimet tortu?

Pjenasto izmiksajte maslac, šećer i ulje te postepeno dodajte po jedno jaje, brašno s praškom za pecivo, sol i kiselo vrhnje. U zasebnu posudu izmiješajte sve sastojke za kremu od cimeta. Smjesu za biskvit ulijte u kalup za tortu, a potom i preko njega kremu od cimeta. Sve zajedno razmažite nožem, zagladite i stavite peći na 165 stupnjeva oko 60 minuta.

U međuvremenu na pari otopite čokoladu s vrhnjem za šlag i stavite u frižider da se dobro ohladi, a potom je izmiksajte. Pričekajte da se biskvit ohladi, a zatim ga presijecite na dva djela. Namažite polovicu biskvita kremom od čokolade, a drugi dio po vrhu biskvita. Tortu dodatno ukrasite po želji.

I to je to! Poslužite bijelu cimet tortu s kupinovim vinom i guštajte u dugim razgovorima sa svojim voljenima.

Odgovori