Znate li što je anona i kako je koristiti za svoje zdravlje?

Znate li što je anona i kako je koristiti za svoje zdravlje?

Iako se uzgaja u tropskim regijama, voće anona obožavali su i štovali još stari Rimljani, a poznati američki književnik Mark Twain nazvao ju je „najukusnije voće poznato ljudima“.

Anona (lat. Annona = hrana, urod) je rod listopadnog drveća, grmova i polugrmova iz porodice Annonaceae, koje se često svrstava na popis 15 najneobičnijih voća na svijetu. Poznato je preko 160 priznatih vrsta, koje rastu u tropskim krajevima Afrike, Amerike i istočne Indije, čak i u toplijim krajevima Španjolske. Kako postoji toliko puno hibrida i vrsta ovog voća, s vrlo sličnom aromom, ukusom i izgledom, danas se susrećemo s nekoliko naziva ploda anone. Najpoznatije vrste, pa tako i nazivi ploda anone, su: čerimoja (lat. A. cherimola),  šećerna / tropska jabuka (A. sqamosa), magareće srce / srce bika (A. reticulata), murikata ili guanabana (A. muricata).

Najukusnije voće na svijetu porijeklom se s Anda

Iako izvorno potječe iz Amerike, gdje ju je američki književnik Mark Twain prozvao „najukusnijim voćem poznatim ljudima“, anona je poznata na svim kontinentima te je nalazimo od Egipta do Havaja. Zanimljivo je ipak da je mnogi smatraju izvornim indijskim voćem, budući da tamo postoji vrlo velika, raznolika populacija anone.

Da je anona izuzetna namirnica govore nam podaci o njezinoj povijesnoj upotrebi diljem svijeta. Ovo voće još su štovali stari Rimljani, koji su po njemu nazvali svoju zaštitnicu žita i žitnice, božicu Annonu. Božicu ćete prepoznati po tome što u rukama drži žito i vagu (anon je ujedno i mjerna jedinica iz rimskog doba), odnosno rog izobilja.

Često je korištena namirnica i u tradicionalnoj meksičkoj medicini. U ruralnim dijelovima Meksika sjemenke ovog voća prže se, usitnjavaju u prah i miješaju s vodom ili mlijekom jer Meksikanci smatraju da je ta smjesa katarzična, ali i da ublažava tjeskobu i liječi depresiju te umiruje organizam.

Vrlo primamljiva, vrlo ljekovita

Anonu je nažalost teško pronaći u domaćim trgovinama. U slučaju da ćete imati sreće, dajemo vam u nastavku detaljan opis ovog vrhunskog voća.

Sama voćka nalik je artičoki. Plod je velik, mesnat, sočan i ugodnog kiselkastog okusa koji se često uspoređuje s kombinacijom okusa ananasa i banane. Plod ćete prepoznati po zelenkasto-smeđoj do ljubičastoj ljuskavoj kori, čija je tekstura slična banani. Voće je potrebno prije konzumacije oguliti, jer se kora i sjemenke ne jedu, blago su otrovni jer sadrže neurotoksin annonacin.

Pulpa anone je bijele boje, ima nježnu kremastu teksturu i odličnog je okusa, a važno je napomenuti kako pulpa nema kolesterola i nezdravih masti, ali je sam plod pun ugljikohidrata i proteina. Također, ovo voće je bogato vlaknima i folnom kiselinom te sadrži velike količine vitamina C.

Sve to, dovodi nas do činjenice da je anona izrazito korisno voće za naše zdravlje.

Ljekovita svojstva anone su mnogobrojna:

Voćka anone ima visoku razinu kalija, što pomaže kontrolirati otkucaje srca i krvni tlak.

Zbog velike količine vitamina C i jakih antioksidativnih svojstava, anona potiče imunitet i pomaže tijelu u obrani od virusa i infekcija.

Redovita konzumacija anone tjera kolesterol iz tijela.

Antioksidansi iz anone uklanjaju slobodne radikale iz tijela, što je jedan od razloga za stvaranje tumora raka. Osim toga, dodatna zaštita protiv raka je da Annona poboljšava funkcioniranje crijeva i želuca, sprečavajući stvaranje onkologije u gastrointestinalnom traktu. Isto svojstvo smanjuje vjerojatnost razvoja karcinoma dojke.

Vitamin B6, sadržan u kiselom vrhnju, poboljšava funkciju mozga. Osim toga, smanjuje razdražljivost i smanjuje glavobolju.

Samo jedan plod anone sadrži 90% dnevne vrijednosti vlakana. Stoga, oni koji konzumiraju ovaj plod, jednostavno ne prijete zatvoru.

Plod šećerne jabuke izvrstan je lijek za starenje kože. Tvari sadržane u njemu aktiviraju proizvodnju kolagena i uklanjaju toksine.

Načini upotrebe / konzumiranja anone

Mnogo je načina na koje se koriste voćke te stablo ploda anone. Osim što se od voćke rade ukusna pića i hrana, anonu se često koristi u farmaceutskoj industriji, u tradicionalnoj medicini, ali i kao ogrjevno drvo i hranu za životinje.

Ipak, anona se najčešće koristi za prehranu ljudi. Anona se uglavnom jede sirova, narezana na kockice, a možete je ubaciti i u salatu. Često se koristi i kao punilo za mliječne deserte ili sladoled. Sokovi i kokteli ploda anone poznati pak su po svojoj svježini i slatkoći.

Uživajte u konzumaciji zdrave anone, uživajte u anona stilu života!

Odgovori