Majke, ovo je 5 načina kako možete bolje organizirati svoje vrijeme

Majke, ovo je 5 načina kako možete bolje organizirati svoje vrijeme

Iako na svijetu nema ljepše uloge od one majčinske, vjerujemo da će se većina mama složiti kako ta najljepša uloga iziskuje i najviše vremena.

Tek što ste zaspale, već kroz polusan čujete onaj iritantan zvuk koji vam svako jutro oko šest sati remeti san. Prokleta budilica! Dok s jednom čarapom na nozi (jer kapci vam se još nisu digli na normalnu visinu da biste pronašli drugu) pokušavate skuhati prvu jutarnju kavu da bi došle k sebi, vaše najdraže već se probudilo i čeka da ga spremite za vrtić i/ili školu.

Dan je počeo, očito bez da ste mu dale dozvolu i već ste se pronašle u dnevnoj kolotečini koja ima svoju standardnu rutu: buđenje – vrtić/škola – posao – trgovina – kuhanje – vrtić/škola – zadaće – teretana – uspavljivanje – spavanje.

Iako ste se prvog dana nove godine zaklele same sebi da ćete se ove godine bolje organizirati kako biste uspjele sve svoje dnevne zadatke uspješno obaviti, ali se i dobro naspavati, početak ljeta vam se ruga i daje do znanja da ste još uvijek na onom starom režimu.

Drage mame, ne očajavajte jer smo vam pripremili pet načina kako se bolje organizirati i uštedjeti vrijeme za kavu s frendicama ili polusatnu kupku i pranje kose bez žurbe (da, niste jedina mama koja mašta o tome mjesecima).

Jednom tjedno popišite sve svoje obaveze

Vjerujemo da vam je puna glava raznih obaveza koje nikako ne smijete zaboraviti napraviti. Imamo i nekoliko primjera: u vrtić je potrebno donijeti nešto za završnu svečanost, trebate skoknuti do trgovine jer je frižider polu prazan, vjenčana kuma vam se javila i ljuti se što nikako ne stignete već mjesec dana pronaći vremena za jednu kavu, vaš dragi uskoro ima rođendan  i još uvijek nemate blage što mu kupiti, a vrijeme je i da se naručite zubaru na godišnji pregled… Popisu je samo nebo granica.

No ima jedna odlična metoda koju i sami koristimo, a zove se brain dump. Ova jednostavna metoda djeluje na način da sve što vam se mota po mislima jednostavno zapišete na list papira (ili dva),a zatim po prioritetu i danima u tjednu napravite svoju to-do listu. Tako možete biti sigurne da nećete zaboraviti ništa i napokon slobodno predahnete.

Naučite ukućane vraćati stvari na njihovo mjesto

Budimo realne, možete nekog voljeti najviše na svijetu, ali zaista nema potrebe da mu budete sluga. Naučite klince i supruga da sve stvari nakon korištenja odmah pospreme na njihovo mjesto. Vjerojatno će vam trebati nekoliko mjeseci, dokle vas ne počnu ozbiljno shvaćati, ali kada napokon prestanete za njima pospremati baš svaku čarapu, urazumit će se i postati uredniji.

A njihova urednost za vas znači više slobodnog vremena!

Otkažite internet pretplate

Možda je u pitanju Netflix, možda neka pretplata na fitness online program koji vjerojatno ne koristite (barem ne redovito). Savjetujemo vam da otkažete takve pretplate i tih sat vremena koristite ili za brzo hodanje s kumom koju smo već spomenuli, a nikako da vam oprosti što nemate više vremena za nju ili tako što ćete višak vremena recimo utrošiti na društvene igre s obitelji.

Najveća vrijednost ovog savjeta je što ćete se u tih sat vremena opustiti, a znamo da je to san svake majke.

Složite tjedni menu (i pridržavajte ga se)

Osim što ćete uštedjeti na budžetu, uštedjet ćete i na vremenu koje inače odvajate na pripremu ručka i večere. Ne biste vjerovale, no mnogi financijski savjetnici preporučuju da za vikend napravite popis većih obroka i namirnice kupite ciljano za njihovo pripremanje.

Tako se nećete dovesti u situaciju da vam nešto nedostaje u frižideru pa morate brzo u trgovinu ili, još gore, da vam pola namirnica propadne jer ih niste uspjeli upotrijebiti na vrijeme.

Umjesto u šoping centrima, kupujte online

Konačno, kupujte putem internet trgovina. Možda dosad niste imale ovu praksu, no vjerujemo kakvo vas je situacija s korona virusom ohrabrila na prvu online kupovinu i da ste, poput mnogih drugih Hrvata, zapravo shvatile koliko prednosti ima online kupovina.

Annona web trgovina poklanja vam niz pogodnosti, poput besplatne dostave iznad 300 kuna ili dostave čak unutar tri sata na području Grada Zagreba. Našu bogatu ponudu zdravih namirnica potražite u Annona web katalogu (možete naručiti i telefonski), a slobodno nas preporučite i svojim prijateljima jer, pazite sad ovo, dobit ćete proviziju na njihovu kupovinu.

Nemojte reći da vam nismo rekli! 😉

Odgovori